30.08.2009
Припреме за војномедицинску вежбу „MEDCEUR 2009“

Припреме за почетак једне од најзначајнијих овогодишњих активности Министарства одбране, Војске Србије и српског војног санитета, међународне војномедицинске вежбе MEDCEUR 2009, приводе се крају. На аеродрому ''Цар Константин'' и касарни ''Књаз Михаило'' већ је размештено око 100, од укупно 600 планираних учесника вежбе која се одржава од 2. до 13. септембра у Нишу.

Република Србија је први пут земља домаћин ове вежбе, која се у организацији Европске команде Оружаних снага САД већ неколико година одржава у земљама Централне и Источне Европе.

Циљ је увежбавање медицинског особља оружаних снага земаља учесница да заједнички делују на збрињавању унесрећених у масовним катастрофама и другим несрећама, чиме се стиче интероперабилност за потребе међународних интервенција приликом елементарних и хуманитарних непогода. Планирани концепт  обухвата садржаје треће мисије Војске Србије, а то је подршка цивилним  властима у борби против елементарних несрећа и катастрофа.

MEDCEUR 2009 је добра прилика за Министарство одбране и Војску Србије да се докаже у међународном окружењу и размени искуства на подручју деловања у кризним ситуацијама, али  и да се кроз практичан рад боље повежу војне, цивилне и невладине организације у спашавању људских живота у катастрофама.