MEDCEUR је међународна војномедицинска вежба која се у организацији Европске команде Оружаних снага САД већ неколико година одржава у земљама Централне и Источне Европе. Република Србија је први пут земља домаћин ове вежбе, која ће се одржати од 2. до 13. септембра у Нишу. Представници Министарства одбране и Војске Србије учествовали су на претходним вежбама у Молдавији 2007. и Хрватској 2008. године, заједно са учесницима петнаестак земаља чланица Програма Партнерство за мир.

За разлику од већине војних вежби у којима преовлађује употреба оружја и других борбених средстава, MEDCEUR је вежба хуманитарног карактера у којој медицински војни тимови спашавају унесрећене у природним катастрофама. Циљ је увежбавање медицинског особља оружаних снага земаља учесница да заједнички делују на збрињавању унесрећених у масовним катастрофама и другим несрећама, чиме се стиче интероперабилност за потребе међународних интервенција приликом елементарних и хуманитарних непогода.

У вежби MEDCEUR 09 учествују и припадници Министарства унутрашњих послова, ватрогасаца, Црвеног крста Србије, Војне болнице Ниш, што ће допринети бољој повезаности војних, цивилних и невладиних организација у спашавању људских живота у катастрофама. Планирани концепт  обухвата садржаје треће мисије Војске Србије, а то је подршка цивилним  властима у борби против елементарних несрећа и катастрофа.

У првој недељи вежбе у касарни ''Књаз Михаило'' у Нишу учесници вежбе и представници цивилних организација похађаће различита предавања и курсеве. Након академског дела, практични део вежбе одвија се на девет радних тачака на аеродрому ''Цар Константин'' у Нишу. Практични део обухвата увежбавање извлачења повређених и медицинску евакуацију у случају саобраћајне несреће, реаговање у случају хаварије цистерне за транспорт хлорног гаса, гашење пожара и спасавање повређених из рушевина, прихват и збрињавање повређених лица у кампу Црвеног крста.

Вежба MEDCEUR 09 први пут се одржава у Србији, што ће бити добра прилика за Министарство одбране и Војску Србије да се докаже у међународном окружењу и размени искуства на подручју деловања у кризним ситуацијама.

Поред ЕК ОС САД и Војске Србије који су организатори MEDCEUR 09, у вежби учествују представници 15 земаља чланица НАТО и Програма Партнерство за мир

 

Циљ војномедицинске вежбе „MEDCEUR 2009“

 1. Стицање искустава у организацији вежбовних активности у мултинационалном окружењу и увежбавање поступака медицинског збрињавања тимова и екипа НАТО и Партнерство за мир у условима масовних несрећа
 2. Унапређење интероперабилности између земаља НАТО-Партнерство за мир и других структура у управљању кризом
 3. Упознавање и усвајање оперативних процедура у мултинационалном окружењу

 

Преглед ангажованих цивилних структура

 • Министарство одбране
 • Министарство иностраних послова
 • Министарство унутрашњих послова
 • Министарство здравља
 • Министарство животне средине и просторног планирања
 • Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде
 • Управа за ванредне ситуације
 • Управа за ветерину
 • Регионални центар цивилне заштите
 • Градски центар цивилне заштите
 • Градска власт
 • Црвени крст Србије