Магазин “Одбрана” бр. 95 од 1. септембра 2009. године

Интервју са бригадним генералом Миланом Мојсиловићем

ДОБАР СИГНАЛ СВИМА

Да бисмо били активан и поуздан партнер у међународном систему, морамо да имамо одређене способности. Оне не могу да дођу саме по себи, већ се морају изграђивати. То је процес. Један од начина доласка до циља управо је предстојећа вежба MEDCEUR 2009. Она је, исто тако, идеална прилика да прикажемо наше капацитете и оспособљеност другима, с обзиром на то да ће бити присутан и велики број земаља чланица Партнерства за мир и чланица Натоа. Мислим да шаљемо добар сигнал свима и да, кад говоримо о војномедицинским капацитетима, имамо чиме да се дичимо – рекао је заменик команданта Здружене оперативне команде.

Бригадни генерал Милан Мојсиловић на дужности је заменика команданта Здружене оперативне команде близу две године. Најмлађи је генерал Војске Србије и официр који је у својој војничкој каријери прошао све дужности – од командира вода до команданта бригаде.
Тенкиста по роду, опробао се и изван трупе – као наставник у Школском центру оклопних јединица. Ако се томе дода одлично познавање руског и енглеског језика,  јасно је да је реч о савременом официру. Са њим смо разговарали о раду Здружене оперативне команде, Центру за мировне операције и о предстојећој војномедицинској вежбиMEDCEUR 2009 (MEDCEUR ), која је ове године тежишна активност Министарства одбране и Војске Србије.


      *          Војномедицинска вежба MEDCEUR 2009, која ће се одржати од     31. августа  до 14. септембра у Нишу, један је од тежишних       задатака Министарства одбране и Војске Србије у овој години. Како теку припреме и зна ли се колико ће људи учествовати и из којих           држава?
– Република Србија, односно Министарство одбране, прихватило је да буде домаћин војномедицинској вежби MEDCEUR 2009. Та вежба је у процесу планирања и одговорности Европске команде ОС САД и сваке године одржава се у некој од земаља Партнерства за мир. Девета вежба по реду је код нас, а десета ће бити у Црној Гори. Процес спецификације вежбе започео је прошле године. Дефинисали смо основне садржаје и ушли у процес планирања са Европском командом ОС САД, уз учешће земаља чланица Партнерства за мир.
Формиран је тим за планирање војномедицинске вежбе, који су чинили представници МО, ВС, Министарства унутрашњих послова, те других министарстава ван структура Министарства одбране и Војске. Лично сам руководио процесом планирања на основу одлуке министра одбране и наређења надлежних старешина.
Процес планирања имао је своје токове. Отпочели смо рад иницијалном планском конференцијом, потом су одржане главна и финална планска конференција. У том периоду реализоване су радионице у Србији и једна у Немачкој. Радили смо по упутству за вежбе, или документу БиСЦ 75-3 Северноатлантског савеза.
И ево, сада смо пред вратима. У току су завршне припреме које обухватају техничке елементе у припреми наведене вежбе. Српски део команде вежбе изашао је на вежбовну просторију и налази се у Нишу.
За потребе MEDCEUR 2009 формиран је Оперативан центар на аеродрому у Нишу. Када почне вежба, сви елементи који се односе на командовање и рад биће у надлежности два кодиректора – потпуковника Горана Десанчића из Генералштаба и пуковника Тимотија Брауна из Европске команде ОС САД.

* Реците нешто о детаљима вежбе. На колико локација ће се одвијати?
– Планирани концепт начелно обухвата садржај треће мисије ВС – подршку цивилним властима у борби против елементарних несрећа и катастрофа. Сценаријом је предвиђен облик кризе у области захваћеној земљотресом, поплавама, хемијским акцидентима, пожарима, уз велики број повређених и погинулих, и велику материјалну штету. Зона захваћена елементарним непогодама и хемијским акцидентима јесте шира околина Ниша. Подразумева се реакција владиних и невладиних организација, уз учешће војске и међународне компоненте, као подршке за решавање кризе на делу територије.
У вежби ће бити ангажовано 14 земаља. То су Азербејxан, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Грузија, Јерменија, Хрватска, Македонија, Молдавија, Немачка, Норвешка, Украјина, САД и Србија као домаћин.
Одвијаће се у две фазе – прва је академски део који ће обухватити размену искустава из области медицине са низом курсева, семинара и предавања. Реализоваће се семинари и предавања из области токсикологије, пластичне и васкуларне хирургије, трауматологије и неуропсихијатрије. Убацили смо и иновирали садржаје са курсом за цивилно-војну сарадњу, као међународни курс на ту тему. Предавачи ће бити домаћи, међународни и директни учесници на вежби.
У другом делу су примењени садржаји, или реаговање у кризним ситуацијама. Биће развијене две војне болнице – једна пољска другог нивоа из Србије – са ВМА, и војна болница са мањим бројем лежаја, коју ће развити Европска команда ОС САД. Они ће збрињавати повређене и оболеле у другој фази војномедицинске вежбе на терену, у складу са листом догађаја.
Вежба ће се одвијати на две локације – у касарнама Књаз Михаило и Аеродром у Нишу – и имаће девет радних тачака.
С обзиром на то да Европска команда ОС САД и Војска Србије представљају војну компоненту, стиче се утисак да је то искључиво војна вежба. Међутим, дефинитивно није. Ми смо се обратили Влади и она је закључила да постоје услови да се у ту активност укључе и остала ресорна министарства Владе, тако да ћемо имати, условно речено, једну цивилно-војну активност у Нишу.

* Које ће цивилне структуре бити ангажоване?
– Настојали смо да укључимо све организације и елементе који могу функционално да одговарају захтевима вежбе. Наравно, Министарство унутрашњих послова јесте по природи послова и функцији наш партнер у реализацији са својим управама – од ватрогасних одељења до одређених служби за трагање и спасавање. Ангажовано је и Министарство здравља са четири екипе Завода за хитну медицинску помоћ из Ниша. Користићемо неке просторије Министарства просвете, а ученици медицинске школе помоћи ће нам  приликом маркирања повређених и оболелих. Ангажовано је и Министарство животне средине.
Један сегмент вежбе односи се на хемијски акцидент – превртање цистерне која је контаминирала земљиште и прети да изазове опасност ширих размера, па ће бити ангажоване специјализоване и обучене јединице за деконтаминацију на терену.
Од невладиних организација доминираће Црвени крст са својим кампом за прихват расељених и избеглих лица из кризног жаришта. Тај камп ће имати све елементе потребне  у случају стварна кризна ситуација.

* Да ли ће моћи да се види нешто од опреме коју до сада нисмо имали прилике да видимо?
– У сваком случају. У плану је, иако још немамо јасну потврду, авио-болница у авиону Ан-26 из Украјине. Планирана је и употреба авиона Ц-130 за превожење опреме и људства ОС САД на аеродром Цар Константин. У заједничким активностима специјалних снага ВС и ОС САД извршиће се припреме извођењем обуке на земљи у падобранском центру у Нишу и реализовати заједнички падобрански скокови из авиона Ц-130.
За потребе вежбе, хеликоптер Војске Србије ХТ-40 биће опремљен основном медицинском опремом и користиће се за извршавање задатака трагања и спасавања. У практичном делу вежбе планирано је и ангажовање људи из састава специјалне бригаде КоВ у активностима трагања и спасавања испод рушевина, те употреба службених паса.
Ми смо предвидели да се прикажу и неки детаљи који можда нису директно укључени у вежби, као што је рад Управе за ветерину са центром за откривање и праћење пандемијских болести са ветеринарским елементима. Наравно, видећемо и ваздухопловне медицинске елементе из Војске Србије, тако да постоје многобројни садржаји који ће вежби дати шири спектар. 

* Каква је логистичка подршка вежбе и, наравно, финансијска?
– Логистика је изузетно компликована. Ми очекујемо да ће на вежбу доћи више од 300 припадника из иностранства. Према последњем пресеку пријава, та бројка је 310 и она ће се вероватно повећавати како се вежба приближава. Исто толико припадника биће ангажовано из Војске Србије, Министарства одбране и других министарстава, тако да ће на вежби учествовати око 800 учесника.
Имамо две врсте логистичке подршке – логистичку подршку у оквиру сценарија, која ће бити ангажована у складу са добијеним задацима као подршка снагама за реаговање на кризне ситуације, и стварну логистичку подршку у смислу стварања услова и подршке командној структури да реализује све те елементе.
Велики део активности и садржаја финансијски ће подржати Европска команда ОС САД. Предрачуни указују и за сада имамо потврду да ће око 80 одсто планираних финансијских средстава сносити Европска команда ОС САД. Они су носиоци уговарања услуга на нивоу града Ниша. То подразумева и финансирање за утрошак горива, трошкове за исхрану учесника, а и стварне оперативне трошкове који се стварају на вежби. Учесници ће бити смештени у војном објекту – у касарни Књаз Михаило. Тај објекат је већ припремљен и извршени су одређени инфраструктурни радови. Мислим да спремно улазимо у реализацију тог за нас значајног задатка.

*Шта очекујете од вежбе Медкјур 2009?
– Имајући у виду чињеницу да је Србија примљена у Партнерство за мир и да Војска Србије није до сада учествовала на сличним активностима у таквом обиму, мислим да ће сазнања до којих смо дошли током припрема, планирања и реализације вежбе бити драгоцена искуства за предстојеће активности у оквиру Партнерства.
Крајња жеља нам је да будемо део међународног система. Да бисмо то били морамо да имамо одређене способности. Оне не могу да дођу саме по себи, већ се морају изграђивати. То је процес. Један од начина доласка до циља управо је предстојећа вежба MEDCEUR 2009. Она је, исто тако, идеална прилика да прикажемо наше капацитете и оспособљеност другима, с обзиром на то да ће бити присутан и велики број земаља чланица Партнерства за мир и две чланице Северноатлантског савеза. Мислим да шаљемо добар сигнал свима и да, кад говоримо о војномедицинским капацитетима, имамо чиме да се дичимо.
С друге стране, на тој вежби делимично ћемо проверити и ангажовање одређених функција у држави које би биле укључене у решавање кризне ситуације. Природне непогоде нису реткост, дешавају се свуда у свету и ми морамо бити спремни.
У сваком случај, реализацијом вежбе таквог нивоа Република Србија, односно МО и ВС потврђују капацитете и спремност активног и поузданог партнера у међународном окружењу.

Мира ШВЕДИЋ
Снимио Зоран МИЛОВАНОВИЋ