02.09.2009
Почела међународна војномедицинска вежба MEDCEUR 2009

У касарни „Књаз Михаило“ у Нишу, данас је почела међународна војномедицинска вежба MEDCEUR 2009, на којој ће се, од 2. до 13. септембра, више од 500 учесника из 14 земаља увежбавати за заједничко деловање у збрињавању унесрећених у масовним катастрофама. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Зоран Весић, начелник ВМА генерал-мајор Миодраг Јевтић, начелник Управе за здравство МО бригадни генерал Вељко Тодоровић, заменик команданта Здружене оперативне команде бригадни генерал Милан Мојсиловић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Видоје Живковић и други гости.


Државни секретар МО Зоран Весић је у име Владе Републике Србије, Министарства одбране и Војске Србије пожелео добродошлицу официрима, подофицирима, лекарима и другим учесницима вежбе. „Дубоко смо убеђени да је MEDCEUR 2009 део добро утврђене стазе којом идемо у заједничком одговору на многе безбедносне изазове са којима се модерни свет и наш регион суочавају " рeкao je Весић и истакао да је одлука наше земље да буде домаћин овако значајне војномедицинске вежбе са вишегодишњом традицијом, најбољи доказ опредељења Републике Србије за политику недељиве безбедности.

Отварајући вежбу, Зоран Весић је подсетио да је управо завршен пројекат „Хуманитарна асистенција“ са Националном гардом Охајо у оквиру Програма државног партнерства, који је у свим аспектима реализације био успешан и чију кључну реч – хуманизам – наставља да преноси и вежба MEDCEUR 2009. „Заједно, у духу Партнерства за мир, као један тим, под заставама 15 земаља, подвукао је Весић у обраћању учесницима вежбе- реализоваћете стручне медицинске семинаре и курс цивилно војне сарадње, разменити искуства из области медицине и извести практичне садржаје“.

Један од кодиректора вежбе, потпуковник Горан Десанчић из Генералштаба ВС, поздравио је учеснике у име Мултинационалне команде вежбе и нагласио да MEDCEUR није само скраћеница која представља име вежбе, већ и синоним за јединство, хуманост, развијање професионалних односа, међусобног поверење и личног пријатељства. „Напори које смо до сада уложили у организацију и успешан посао планирања, рекао је потпуковник Десанчић, гарантују још једну успешну вежбу, а очекујем и да ће учесници пронађи прави заједнички одговор на савремене безбедносне изазове, који није ништа друго до синергија великог броја личних напора и способности“. Други кодиректор, пуковник Тимоти Браун из Европске команде САД, захвалио се домаћинима из Србије на гостопримству током једногодишњег планирања вежбе и нагласио да ће вежба омогућити развијање заједничког разумевања мировних операција подршке, демонстрирати преданост региону и омогућити интероперабилност и медицинску обуку са земљом домаћином из области управљања у случају елементарних непогода и реаговања у кризним ситуацијама.

Пре отварања вежбе, државни секретар МО Зоран Весић и пуковник Тимоти Браун потписали су меморандум разумевања између Европске команде САД и Владе Републике Србије, док су бригадни генерал Милан Мојсиловић и пуковник Тимоти Браун потписали технички споразум.

Током прве недеље учесници вежбе и представници цивилних организација похађаће различита предавања и курсеве из области токсикологије, пластичне и васкуларне хирургије, трауматологије и неуропсихијатрије, а по први пут ће бити реализован курс за цивилно-војну сарадњу.

MEDCEUR је вежба која се у организацији Европске команде оружаних снага САД већ неколико година одржава у некој од земаља, чланица програма Партнерство за мир.